This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our use of cookies.

TRI GRADA, TRI RELIGIJE U ZLATNOM TROUGLU INDIJE ČUDESAN DELHI, GRAD VJEČNE LJUBAVI - AGRA I RUŽIČASTI DŽAJPUR...

Zapanjujuća raznolikost religije, jezika i kulture u Indiji je jedinstvena. Ovo raznovrsno društvo sa bogatom kulturnom baštinom, spada među najstarije na svijetu. Indijska kultura ima više od 4.500. godina. Nevjerovatan niz kultura, religija i etničkih zajednica žive u harmoniji. Svaki region uIndiji ima neuporedivu historiju, različitost kultura i jezika, znamenitosti i ljepote predjela ...

Cijena aranžmana od: 1999 KM

U cijenu putovanja uračunato je:

 • avio prevoz (ekonomska klasa) na navedenim relacijama Sarajevo – Doha – Delhi - Doha – Sarajevo aviokompanijom Qatar Airlines,
 • bus transferi prema programu putovanja i sva razgledanja prema programu putovanja,
 • rana prijava + 1 doručak po dolasku u hotel u Delhi 21.11.2018.,
 • 2 noćenja na bazi polupansiona u Agri u hotelu 5*,
 • 2 noćenja na bazi polupansiona u Jaipuru u hotelu 5*
 • 2 noćenja na bazi polupansiona u Delhiju u hotelu 5*,
 • lokalni vodiči tokom ture,
 • usluge Golden tours-ovog stručnog pratioca grupe tokom putovanja (od polaska do povratka),
 • troškovi organizovanja putovanja.

U cijenu putovanja nije uračunato:

 • aerodromske i druge takse 490,00 KM - plaćaju se u agenciji,
 • polisa obaveznog međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja 15 KM, za sobe preko 60 godina polisa iznosi 30 KM.,
 • obavezna doplata za ulaznice u objekte koji se posjećuju prema programu putovanja - 200,00 KM po osobi:
 • *(plaćaju se gotovinski predstavniku agencije Golden tours po dolasku na Aerodrom u Sarajevo, prije polaska na putovanje)
 • Delhi (Kutab minaret, Humajunova grobnica, vožnja rikšama),
 • Agra (Tadž Mahal, crvena Agra tvrđava, Sikandra, mauzolej I’timād-Ud-Daulah i Fatehpur Sikri), Jaipur (Tvrđava Amber, Gradska palata, observatorij Džantar Mantar, Palata vjetrova ili Hava Mahala),
 • jahanje slonova u Džajpuru tokom penjanja na Amber tvrđavu (ova stavka jeste uračunata ali zavisiće od broja raspoloživih slonova na licu mjesta),
 • doplata za 1 / 1 sobu 630,00 KM,
 • troškovi viziranja pasoša (trenutna cijena elektonske vize sa troškovima viziranja 110,00 KM),
 • izleti i obroci koji nisu navedeni u programu,
 • bakšiš za lokalne vodiče i vozače koji je uobičajen u ovom dijelu svijeta i iznosi 20 EUR po osobi, (plaća se na licu mjesta stručnom vodiču Golden tours-a),
 • individualni troškovi putnika.

Napomena:

Svi obavezni izleti, posjete i ulaznice za objekte, plaćaju se predstavniku agencije po dolasku na Aerodrom u Sarajevo, prije polaska na putovanje i za iste Golden tours doo nije u mogućnosti izdati fiskalni račun niti bilo koju vrstu potvrde.

Moguća je promjena redoslijeda fakultativnih izleta i posjeta u skladu sa vremenskim i drugim uslovima, što ne može uticati na kvalitet programa.

Program putovanja:

1. DAN 20.11.2018. SARAJEVO – DOHA – DELHI
Sastanak putnika na Medjunarodnom aerodromu Sarajevo sa vodičem Golden toursa-a u 10:00 sati. Polijetanje za Dohu u 12:00 sati (let QR294). Slijetanje u Dohu u 19:20 sati. Nastavak leta za Delhi u 02:25 (let QR570). Obroci i pića u avionu su uključena.

2. DAN 21.11.2018. DELHI
Dolazak u Delhi planiran je u 08:25 sati ujutro. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aero-dromu Sarajevo, a preuzimaju na aerodromu Delhi. Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg + 8 kg ručnog prtljaga. Na aerodromu vas čeka predstavnik lokalne agencije. Transfer do hotela u Delihju. Rana prijava u hotel i odmor. Doručak u hotelu. Nakon doručka slijedi obilazak No-vog Delhija, koji je početkom 20.vijeka bio pod vlašću Britanaca. Proći ćete pored Predsjed-ničke kuće, Raštrapati Bavan i dvije zgrade Sekreterijata gdje je centar Vladinih zbivanja. Obi-lazak Džama Masdžid (džamije): ovo je najveća džamija u Indiji, sa dvorištem u kome može da stane 25.000 vjernika. Izgradnja je počela 1644. godine i završena je kao posljednje arhitek-tonsko djelo Šah Džahana, Mugolskog cara koji je sagradio Tadž Mahal i Crvenu tvrđavu. Uži-vajte u vožnji taksi-biciklom ili rikšom u poznatoj ulici Čandni Čok. Kapija Indije, spomenik indijskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu boreći se na strani britanske armije. Oko kapije se nalaze palate nekadašnjih kneževa koje su danas javne zgrade i muzeji. Ku-tab minaret, je sa 73 metra drugi najviši minaret u Indiji. Poznat kao jedan od najranijih i najpoznatijih primjera indo-islamske arhitekture. Okružen je sa nekoliko drugih antičkih i srednjevjekovnih objekata i ruševina, koje su poznate kao Kutab kompleks. Ovaj kompleks se nalazi na UNESCO listi Svjetske kulturne baštine. Vožnja pored Lotos hrama , poznatog i pod nazivom Bahai hram. Dizajn hrama je inspirisan cvijetom lotosa koji predstavlja simbol mira, čistoće, ljubavi i besmrtnosti, i nacionalni je cvijet Indije. Odlazak do svetog hrama Bangla Sahib, jednog od najvažnijih hodočasničkih lokacija u Delhiju. U nastavku posjeta Humajunovoj grobnici, grobnica mogulskog cara Humajun u Delhiju. Izgradnju grobnice je naručila njegova prva žena Bega Begum 1569-1570. godine, a dizajnirao ju je Mirak Mirza Gi-jas, persijski arhitekta. Grobnica je 1993. godine stavljena na UNESCO listu Svjetske kulturne baštine, i od tada je restaurirana. Ova grobnica, sagrađena od kombinacije bijelog mermera i crvenog pješčara je odraz rane mogulske arhitekture i dala je svoj pečat kasnijoj (ova grobnica se smatra prototipom kasnije sagrađenog, čuvenog Tadž Mahala). Večera. Noćenje.

3. DAN 22.11.2018. DELHI – JAIPUR (272 km)
Doručak. Odjava iz hotela. Obilazak veličanstvene Crvene tvrđave (obilazak tvrđave spol-ja), a pored nje se nalazi Čandni Čovk, živopisna pijaca u starom dijelu grada. Obilazak Radž Gat – memorijal Mahatme Gandija. Crna mermerna platforma koja obilježava mjesto kremacije Gandija, 31. januara 1948. godine. Na kraju ploče se nalazi kutija u kojoj gori vječni plamen. Na memorijalu se nalazi epitaf (‘O’Ram’, što u prevodu znači “O Bože”), za koje se vjeruje da su posljednje riječi Gandija. Memorijal je dizajnirao Vanu G.Buta. Dizajniran je tako da prikazuje jednostavnost života Mahatme Gandija. Posljednjih godina, običaj je da strani državnici koji posjete Indiju, odaju počast Gandiju u Radž Gatu, po-lažući cvijeće ili vjence na platformu. Komemorativna ceremonija se održava svakog petka. Molitve se drže u Radž Gatu na Gandijev rođendan i godišnjicu smrti. Polazak za Jaipur. Vožnja cca 5-6 sati. Dolazak u Jaipur. Smještaj u hotel. Večera u hotelu. Noćenje.

4. DAN 23.11.2018. JAIPUR
Doručak. Polazak u 07:00 sati u razgled tvrđave Amber, udaljene 11 km od grada. Tvrđava Amber, smještena na brdu, najljepši je primjer Radžput arhitekture. Unutrašnjost tvrđave je bogato ukrašena slonovačom, ogledalima, staklom i izuzetnim slikama. Poslijepodne obi-lazak jednog od najzanimljivijih gradova Indije. Stari dio poznat je kao Ružičasti grad, u čijoj su izgradnji učestvovali najbolji majstori i umjetnici iz raznih krajeva. Ovo je grad sa izuzetno zanimljivom atmosferom. Obilazak Gradske palate, koja je danas dobrim dijelom pretvorena u muzej, zatim čuvene observatorije Džantar Mantar, iz 1726. g. Razgledanje Palate vjetrova ili Hava Mahala, koja predstavlja najljepši primjer arhitekture toga vremena. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5. DAN 24.11.2018. JAIPUR - FATEHPUR SIKRI - AGRA (250 km)
Doručak. Odjava iz hotela. U 09:00 sati polazak za Agru. Na putu posjeta Fatehpur Sikri napuštenom gradu u crvenoj pješčari. Podigao ga je car Akbar kao svoju prijestolnicu od 1571. do 1584. godine. To je bio istinski bajkovit grad i njegove “ruševine” su još uvijek u pr-vobitnom stanju. Građevine u Fatehpur Sikriju su svrstane među najvažnije na listi Svjetske baštine UNESCO-a. Dolazak u Agru. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

6. DAN 25.11.2018. AGRA
Doručak. Posjeta simbolu bezuslovne ljubavi i najpoznatijoj građevini na svijetu Tadž Ma-halu. Sagradio ga je Šah Džahan u znak sjećanja na svoju voljenu ženu Mumtaz Mahal. Izgradnja je počela 1631. godine, učestvovalo je 20.000 ljudi, trajala je 22 godine. Na ulazu u mauzolej stoji natpis “Dušo, odmaraj u umjetnosti. Vrati se Gospodu u miru i neka On bude s` tobom”. Pjesnik Tagore kaže da je “Tadž Mahal suza na obrazu vemena”. Priča se da svake godine tokom kišne sezone na mauzolej padne samo jedna kap kiše. Popodne posjeta slavnoj crvenoj tvrđavi Agri koja je baštama povezana sa Tadž Mahalom. Nalazi se na obali rijeke Jamune. Gradnju masivne tvrđave je započeo car Akbar 1565. godine, a završio je njegov unuk Šah Džahan. Cijela tvrđava je oblikovana u obliku polumjeseca sa 21 metar visokim zidinama prema Jamuna rijeci. Imala je 2,4 kilometra zidina od crvenog pješčara. Zidine su imale dvoja vrata: Delhijska vrata i vrata Lahorea. Delhijska vrata su bila najveća vrata i vodila su u unutrašnja vrata. Pošto još uvijek indijska vojska koristi tvrđavu u Agri Delhijska vrata nisu dostupna turistima. Mjesto je veoma značajno zbog historije arhitek-ture. Mogu se vidjeti najinteresantnije mješavine islamske i hinduske arhitekture. Tvrđava je uvrštena u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

7. DAN 26.11.2018. AGRA – DELHI (230 km)
Doručak. Nastavak autobusom do Delhija, cca 3 – 4 sata. Na putu prema Delhiju posjeta Sikandri mauzoleju cara Akbara. Izgradnju mauzoleja je započeo sam Akbar ali smrt ga je spriječila u namjeri da završi izgradnju, tako da je taj posao dovršio njegov sin. Ova struktu-ra je savršen spoj hindu, hrišćanskih, islamskih, budističkih motiva. Vidjet ćemo Mauzolej I’timād-Ud-Daulah za kojeg kazu da je poslužio kao inspiracija za gradnju Tadža Mahala. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

8. DAN 27.11.2018. DELHI – DOHA - SARAJEVO
Preuzimanje lunch paketa. U ponoć je planiran transfer do aerodroma u Delhiju. Prijava za let (QR579) na relaciji Delhi – Doha, let u 03:45 sati. Obrok i piće u avionu. Dolazak u Dohu planiran je u 05:45 sati. Nastavak leta (QR293) na relaciji Doha – Sarajevo, planiran je u 07:00 sati. Obrok i piće u avionu. NAPOMENA: Putnici predaju prtljag na aerodromu u Delhiju, a preuzimaju na aerodromu Sarajevo. Dozvoljena težina prtljaga do 30 kg + 8 kg ručnog prtljaga. Dolazak u Sarajevo planiran je u 11:00 sati. Kraj usluge.

GT