This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our use of cookies.

Mardin - Diyarbakir - Tatvan - Ahlat -Van - Dogubejazit - Kars - Ani - Erzurum -Trabzon

Doživite magiju Istočne Turske na putovanju koje nikad nećete zaboraviti. Zajedno ćemo istražiti njezinu kulturu i tradiciju, te proći labirintom historije u potrazi za korjenima civilizacije. Zakoračit ćemo u prastari grad Ani na samoj Armenskoj granici, gledati vrh planine Ararat iz čuvene palače Ishak Paše, ploviti jezerom Van, okruživat će nas prirodne ljepote, samotni krajevi u kojima ćemo osjetiti koliko smo mali i koliko je priroda čudesna. Cijene izražene po osobi u dvokrevetnoj / trokrevetnoj sobi.

CIJENA ARANŽMANA:1.549,00 KM do 29.03.2020.

Od 30.03.cijena aranžmana 1.649,00 KM

U CIJENU URAČUNATO:

 • prijevoz avionom Sarajevo-Istanbul- Mardin / Trabzon -Istanbul -Sarajevo
 • prijevoz autobusom visoke turističke klase tokom cijele ture
 • smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (doručak+večera) 2 noćenja -Mardin; 1 noćenje Diyarbakir; 1 noćenje Tatvan; 1 noćenje Van ; 1 noćenje Kars; 1 noćenje Erzurum; 1 noćenje Trabzon
 • transfer aerodrom-hotel u Mardinu i hotel-aerodrom u Trabzonu
 • svi obilasci i razgledi prema programu uz pratnju profesionalnog licenciranog vodiča na našem jeziku
 • ulaznice za sve objekte iz programa
 • vožnja brodom po jezeru Van do ostrva Akdamar i nazad
 • vožnja minibusom za izlazak na manastir Sumela
 • organizacija putovanja
 • pratilac grupe

U CIJENU NIJE URAČUNATO:

 • aerodromske taxe 354,00 KM (plaćaju se u agenciji)
 • doplata za jednokrevetnu sobu -------390,00 KM
 • PZO 18,00 KM za osobe do 60 godina starosti ; za osobe preko 60 godina starosti 36,00 KM
 • ostale usluge koje nisu izričito navedene u ovom programu

Program putovanja:

1. DAN 26.09.2020 (subota) SARAJEVO – ISTANBUL – MARDIN
Sastanak na aerodromu dva sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 09:10 h, slijetanje u Istanbul u 12:00 h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta na liniji TK 2676 u 15:25 h za Mardin. Dolazak u Mardin u 17:25 h, transfer do hotela. Dobrodošli u Mardin, mjesto gdje još uvijek možete naći vijekovima staru tradiciju. Bajkoviti Mardin, gradić smješten na oko 1.100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najljepših u čitavoj Turskoj.Smještaj u hotel, večera, noćenje.

2. DAN 27.09.2020 (nedjelja) MARDIN (“Grad sunca”)
Doručak u hotelu i zatim obilazak Starog Grada Mardin. Mardin je grad koji sa kulturom i strukturom kao i geografskim položajem predstavlja jedan od najunikatnijih gradova u svijetu. Nalazi se u jugoistočnom dijelu Anadolije. Grad koji gleda na dolinu Mesopotamije privlači pažnju sa specifičnom arhitekturom i sve posjetioce vodi u tajanstvenu i mističnu prošlost istoka. Grad se nalazi između rijeka Eufrata i Tigrisa i predstavlja grad sa korjenitom historijom koja spaja različite vjere i tradicije. Pretpostavlja se da je prvo naselje u regiji izgrađeno 3000 godina p.n.e. Mardin koji se nalazi na historijskom putu svile jedan je od najstarijih gradova i naselja u sjevernom dijelu Mesopotamije. Kada pogledate na grad, prvo što vam privlači pažnju su kuće od žutog klesanog kamena. Kada odsjaj sunca udari na žuti krečnjak grad dobije žutu čarobnu boju i zbog toga je dobio naziv „Grad sunca“. Po obilasku Starog grada dolazimo do manastira Deyrul Zafran (“Manastir šafrana”) koji je jedan od najpoznatijih simbola grada. Manastir koji je prvi put izgrađen u V vijeku i koji je sa dodatnim objektima dobio današnji izgled predstavlja vjerski centar pravoslavnih Asiraca. U ovom manastiru je i bilo sjedište sirijske pravoslavne crkve osam vjekova, da bi kasnije bilo premješteno u Damask. Ipak, patrijarhov tron i mnoge druge relikvije ostale su u manastiru. Manastir spolja liči na utvrdu koja tek ulaskom u nju otkriva svoje čari. Nakon manastira posjetit ćemo džamiju Ulu (u prijevodu “svetu džamiju”) koja je drugi simbol Mardina. Ulu džamija koja je jedna od najstarijih očuvanih džamija u Anadoliji izgrađena je u XII vijeku. Sa fantastičnom arhitekturom uljepšava cijeli izgled Mardina. Za idealan završetak obilaska Mardina odlazimo na jugozapadni dio grada u Kasimiye medresu sa interesantnom kupolom i unutrašnjim dvorištem i česmom koja navodno podmlađuje. Ispred medrese nalazi se kaskadna bašta s raznolikim cvijećem i zasadima. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3. DAN 28.09.2020 (ponedjeljak) MARDIN – MIDYAT - DIYARBAKIR (cca 290km)
Doručak. Nakon doručka, vozimo se prema Midjatu,( Midijat (Midyat), grad-muzej sličan Mardinu, nalazi se na oko sat i 30 minuta vožnje od Mardina. Midijat sa svojim velikim kamenim kućama, kapijama sa lukovima, sirijskim crkvama sa visokim zvonicima nalik na tanka minareta, liči na pravi srednjevijekovni grad. Centar regije pomjeren je 2 km prema Estelu i Midijat je polako bivao napušten od svojih sirijskih stanovnika koji su u velikom broju emigrarali iz ovog kraja. U Midijatu se nalaze mnogi primjeri predivne arhitekture koje su gradili čuveni građevinari poznati kao telkari. Nekolicina telkara još uvijek nudi svoje usluge na Midijatskom bazaru. To obavezno morate vidjeti…Ova važna regija takođe je poznata po izrađivačima srebra. Regija je važan centar starih zanata i privlači sve više turista.U Midjatu obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Nakon obilaska Midyata dalje nastavljamo putovanje prema manastiru Mor Gabriel . Manastir Mor Gabriel je jedan od najstarijih hrišćanskih manastira u funkciji na svijetu. Manastir je u posjedu Sirijske orijentalno-pravoslavne crkve, a osnovan je 397. godine. Manastir Mor Gabrijel je sjedište mitropolita tur-abdinskog. Glavni zadatak manastira jeste očuvanje sirijskog pravoslavnog hrišćanstva tamo gdje je ono niklo i odakle potiče asirski narod. Povremeno je služio i kao utočište malobrojnoj hrišćanskoj populaciji u ovim krajevima. Manastir se može posjetiti, ali se zatvara kada padne noć. Nakon posjete manastiru, vožnja prema gradu Diyarbakiru, gradu smještenom u jugoistočnoj Anadoliji. Zbog svog geografskog položaja tokom historije je bio domaćin mnogim civilizacijama. Tragovi mnogobrojnih civilizacija i dalje se mogu zapaziti po ulicama grada, sokacima, u crkvama, mostovima. Prošlost nije iščezla iz ovoga grada već je postala svakodnevni dio njegovog zraka, njegove vode.... Hurili, Asurci, Perzijanci, Rimljani, Vizantijci, Abbasi, Seldžuci, Osmanlije....Diyarbakir je grad koji je bio domovina za 33 različite civilizacije. Usljed činjenice da predstavlja kapiju Azije ka Mesopotamiji, Diyarbakir je tokom historije uvijek bio bitan trgovinski centar i most koji povezuje kulture. Kako se nalazio na Putu svile, najljepši hanovi i mostovi su izgrađeni upravo ovdje. Ulu džamija, Tvrđava Diyarbakir i Bašta Hevsel su najvrjednije historijske i kulturne građevine ovdje.

Da li ste znali da se Velika džamija (Ulu džamija) u Diyarbakiru smatra jednim od najsvetijih mjesta na svijetu? Nekada crkva a od 1091. godine je preobražena u džamiju od strane seldžučkog šaha – Malik Shah-a i smatra se jednom od najstarijih u Anadoliji. Džamija može primiti oko 5.000 vjernika za molitvu.

Tvrđava Diyarbakir u sebi sadrži tragove svih civilizacija koje su prošle kroz ovaj grad. Tvrđava je oblikovana skladno vremenu i njegovim kulturnim potrebama a stara je oko 7000 godina. Na kapijama zidova koji se protežu u dužini od 5,5 km, na natpisima, kaligrafskim ukrasima se mogu primjetiti tragovi svih civilizacija. Zidovi, izgrađeni u dva reda, imaju 4 glavne kapije i nakon Kineskog zida ovo su najduži zidovi na svijetu. Bašta Hevsel je prostor koji je smješten između Zidova Diyarbakira i rijeke Tigar. Na hiljade godina se koristi i kao poljoprivredno dobro. Ovo je možda i najstariji hambar žitarica u Mesopotamiji. Panorama regije predstavlja pravi vizuelni doživljaj za posjetioce.Veličanstveni zidovi i bašte su smješteni u prirodnoj regiji i kao takvi su uvršteni na 14. teritorijalno tursko nasljeđe, da bi 2015.g bili uvršteni i na UNESCO-vu listu svjetskog nasljeđa. Nakon obilaska grada, slobodno vrijeme za razgledanje grada. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

4. DAN 29.09.2020 (utorak) DIYARBAKIR - TATVAN- AHLAT (cca 315km)
Doručak. Nakon doručka nastavljamo vožnju prema Tatvanu i Ahlatu. Po dolasku u Ahlat obilazak historijskog gradića u istočnoj Anadoliji, gdje se nalazi najveće svjetsko muslimansko groblje. Ahlat se nalazi na obali jezera Van u pokrajini Bitlis u jugoistočnom dijelu Turske.Turci Seldžuci su ga koristili kao vojnu bazu za napad unutrašnjih dijelova Male Azije koji su bili pod vlašću Vizanta. Ahlat je postao turski grad nakon bojišta Mankizert u 1071.god.; grad je pun turskih grobalja koji su se u to vrijeme koristili za skladištenje municije tokom rata, a kamenje je podignuto kao najstarija turkomanska tradicija s pisanim natpisima u njihovo ime. Zato je Ahlat prihvaćen kao najveće tursko-islamsko groblje s više od 8000 nadgrobnih spomenika i sarkofaga. Grobnice i kamenje u Ahlatu su jedinstveni a Ahlat je danas prihvaćen kao najveći muzej na otvorenom u Turskoj. Masovni Ahlatovi grobovi i nadgrobni spomenici koji odražavaju tursku arhitekturu srednjeg vijeka nalaze se u starom dijelu grada. Oko 1000 njih je jako velikih dimenzija; 3,5-4 metra visine i imaju lijepe dekoracije s pisanim natpisima kao pravougaonim oblicima sa svake strane. Svaki od njih je jedinstven i ima privatni članak u značenju. Niti jedan nije isti. Ahlatski spomenici su stari otprilike 900 godina i naučnici ih smatraju starim pisanim dokumentima u turskoj historiji. Pisani dokumenti detaljno su ispitani, natpisi koje su pročitali stručnjaci i prevedeni su na turski sa arapskog jezika. Turska vlada je proglasila Ahlat jednim od očuvanih područja i podnijela zahtjev da UNESCO preuzme Ahlatove nadgrobne spomenike na popis Svjetske baštine 1983. godine. Glavna groblja Ahlat-a su kvadratno groblje, Salomonovo groblje s prijestoljem, groblje Kırklar mezarlığı-četrdesete, centralno groblje, ruševno groblje i dvorsko groblje. Nakon razgleda Ahlata povratak u Tatvan. smještaj u hotel, večera i noćenje.

5. DAN 30.09.2020 (srijeda) TATVAN- VAN (cca 120km)
Nakon doručka vožnja obalom jezera Van prema istoimenom gradu. Grad Van je smješten na 1750 m nadomorske visine i historiji je poznat još iz VIII vijeka prije nove ere. Gradom su redom vladali Armenci, Perzijanci, Arapi, Seldžuci te Osmanlije. Grad se nalaz na najvećem jezeru u Turskoj, jezeru Van, ukupnog obima 430km. Po dolasku u grad otisnut ćemo se na brodsku vožnju prema najvećem otoku Akdamar koji se nalazi oko 60km jugoistočno od grada Van (20-ak minuta vožnje brodom).

Ostrvo oblikom podsjeća na duboku cipelu na čijem se donjem dijelu nalazi najpopularnija destinacija otoka, a to je jermenska Crkva Svetog Krsta iz X vijeka. Motivi iz vanjskog dijela crkve pričaju priče iz Biblije a unutarnji zidovi su obloženi freskoslikarstvom u pretežno svjetlo-plavoj, bijeloj i crnoj boji.

Po povratku odlazimo na tvrđavu Van koja se nalazi 5km zapadno od centra grada. Najraniji dijelovi palače potiču iz IX vijeka prije naše ere a najnoviji iz XIII vijeka kada su tvrđavu nadogradili Seldžuci. Osim raznolikih dijelova tvrđave, na najvišem dijelu nalazi se antički natpis u klinastom pismu poznatog perzijskog kralja Kserksa kojeg je historija zapamtila kao pokretača Drugog grčko-perzijskog rata. Iz seldžučkog perioda nadogradnje tvrđave, na južnom dijelu, nalaze se ostaci starog grada Vana koji je bio naseljen sve do XX vijeka a i sada se mogu vidjeti obrisi prijašnjih nastamba. Jasno nasljeđe Seldžuka se može vidjeti u velikim starim minaretima koji u kontrastu s malim džamijama predstavljaju pravi užitak za oči. U podnožju tvrđave sazidane su stare kućice od pečene gline i slame. Po povratku iz tvrđave dolazak u hotel, večera i noćenje.

6. DAN 01.10.2020 (četvrtak) VAN-DOGUBEJAZIT-KARS (cca 350km)
Nakon doručka polazak za grad Kars. Na putu posjećujemo Muradiye vodopad koji je 100km udaljen od provincije Van i nudi prekrasne krajolike ljeti i zimi. Vodopad Muradiye na rječici Bendimahi visok je 15 metara, a ovih dana je mjesto koje obilaze lokalni i strani turisti uživajući u jesenjim bojama u njegovoj blizini. Četrdeset metara dug most izgrađen od kestenovine savršeno se uklapa u ambijent. Muradiye vodopad je jedno od najposjećenijih mjesta kad su u pitanju nadolazeći turisti. Djelomično se zamrzne kada temperatura padne ispod nule. Nakon posjete vodopadu nastavljamo put ka gradiću Dogubejazit u samom podnožju Ararata, najveće planine u Turskoj (5156m). Radi se o snijegom pokrivenoj vulkanskoj kupoli koja se u svetim knjigama označava kao mjesto gdje se nasukala Nuhova lađa. U podnožju planine Ararat nalazi se bajkovita Palata Ishak paše koja će Vas sigurno ostaviti bez daha budući da izgledom podsjeća na priče iz 1001 noći. Izgradnja palate Ishak paše počela je 1685.godine a završena je gotovo 100 godina kasnije. Palata je kompleks od 336 prostorija sastavljen od unutarnjeg i vanjskog dvorišta, medrese, džamije, odaja za sluge i gardu, zatvora, harema, hamama i bašte. Ova palata je drugi najveći sultanski kompleks poslije čuvenog Topkapija. Palatu je izgradio kurdski namjesnik Ishak paša koji je novac potreban za izgradnju sakupio naplaćivanjem putarine karavanima koji su kroz ovaj gradić prolazili na “Putu svile”. Palata se takođe nalazi na UNESCO-voj listi čekanja za upisivanje u listu Svjetske baštine. Originalna pozlaćena vrata palate se sada čuvaju u St.Peterzburgu. U predvečerje dolazak u Kars, smještaj u hotelu, večera i noćenje.

7. DAN 02.10.2020 (petak) KARS -ERZURUM (cca 290km)
Nakon doručka, iz Karsa krećemo prema granici s Armenijom kako bi posjetili Ani Harabeleri, srednjevjekovnu prijestolnicu armenskog carstva iz X vijeka. Od milja nazvan gradom “1001 crkve” ovaj grad je na vrhuncu svoje moći bio među najvećim gradovima svijeta. Tragovi nekada velikog carstva i razvijene kulture i danas su vidljivi na ruševinama koje su danas postale nezaobilazna turistička atrakcija na istoku Turske. Ovo arheološko blago je 2016.godine uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Kao nekadašnje nezaobilazno stajalište na “Putu svile”, arheološki kompleks Anija sadrži građevine u rasponu od VII do XIII vijeka uključujući zidine, hramove, crkve, džamije, mostove, stare nastambe i mnogo toga drugog. Sve građevine su u dobroj mjeri očuvane tako da ćete bez sumnje uživati u svojevrsnoj šetnji kroz prošlost. Nakon pauze krećemo prema gradu Erzurum. Po dolasku u hotel previđen je kraći odmor a zatim obilazak znamenitosti unutar grada Erzerum. Prva od njih je Yakutye medresa izgrađena početkom XIV vijeka i smještena je u starom jezgru grada. Građevina je u obliku pravougaonika s unutarnjim vrtom, nekadašnjim sobama za učenike, umjetničkim slikama i motivima koji su očuvani u izvornom stanju. Medresa se danas koristi kao etnografski muzej turske i islamske umjetnosti. Po obilasku medrese, u neposrednoj blizini nalazi se i Cifte Minare medresa (u prijevodu “Medresa s dva minareta”) koja je izgledom još impresivnija od prethodne. Ova medresu je izgradila kćerka tadašnjeg seldžučkog sultana 1271.godine. Najveća medresa u Anadoliji je prvenstveno bila teološka škola, da bi se kasnije koristila kao skladište baruta i oružja u kasnijim ratovima. Promjera 35x40, s minaretima visine 26m i s dva sprata, medresa je ukrašena orijentalnom kaligrafijom a izgrađena je uz same zidine Starog grada. U južnom dijelu kompleksa nalazi se i turbe. Nakon obilaska samog srca grada Erzurum, povratak u hotel, večera i noćenje.

8. DAN 03.10.2020 (subota) ERZURUM - TRABZON (cca 320km)
Nakon doručka polazak za Trabzon. Na putu za Trabzon posjetit ćemo Sumela manastir koji se nalazi u istočnom dijelu crnomorske regije u sred crnog brda. Ova drevna crkva je stara preko 1700 godina, i predstavlja jedan od najstarijih manastira na svijetu. Prema predajama, Sumela je manastir koji je napravljen u trećem vijeku u vizantijskom periodu od strane dva sveštenika koja su došla iz Atine. Nakon dugog perioda crkva je dobila na važnosti tako da je postala mjesto u kome su se posebno u XIII vijeku skupljali veliki prihodi. U XVIII vijeku je obnovljen veći dio ove crkve, a neki zidovi su obojeni freskama. U XIX vijeku je, nakon što je dodat veliki broj prostorija, manastir dobio svoj divan izgled. Sumela manastir je vijekovima bila bitan vjerski centar i mjesto gdje su se skupljale i edukovale velike grupe ljudi. Glavni dijelovi manastira su sobe, soba za prijem, biblioteka i sveta pisma. Zidovi su obojeni freskama, a glavne teme koje prolaze na freskama su detalji iz života Isa a.s. i hazreti Merjeme. Sumela manastir se narodnim jezikom naziva Majka Merjema. Dolazak u hotel, večera, noćenje.

9. DAN 04.10.2020 (nedjelja) TRABZON - ISTANBUL - SARAJEVO
Nakon doručka, odjava iz hotela. Na putu do aerodroma odlazimo u posjetu Aja Sofije u Trabzonu koja predstavlja jedan od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika crnomorskog dijela Turske. Kao što je slučaj i s mnogo poznatijom Aja Sofijom u Istanbulu, građevina je bila vizantijska crkva izgrađena kao pandan istanbulskoj. Napravljena je polovinom XIII vijeka. Unutrašnjost je dekorisana prelijepim freskama i podnim mozaicima. 1461.godine crkva je pretvorena u džamiju, 1923.godine po završetku restauracije postala je muzej iako se i danas jedan njen dio koristi kao džamija.

Po završetku obilaska, transfer na aerodrom u cca 13:00h. Prijava na let za Istanbul TK2825 (Turkish Airlines). Polijetanje u 15:30 h, slijetanje u Istanbul u 17:40 h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta na liniji TK 1025 u 19:20 h za Sarajevo. Dolazak u Sarajevo u 20:15h po lokalnom vremenu.

VIP

Hoteli Cijena za rane rezervacije do 30.11.2019 Cijena za redovne rezervacije
Ephesus 3* ili sličan – Aksaray 399 KM 450 KM

Popusti na aranžman: za djecu do 6 god sa 2 odrasla u sobi: Ephesus 3*: 120 KM, a za djecu 6 – 12 god sa 2 odrasla u
sobi:55 KM;
Napomena: mogućnost doplate za hotel 4*

Aranžman uključuje:

 • avionski prevoz na relaciji Sarajevo - Istanbul - Sarajevo (Turkish Airlines)
 • smještaj u hotelu po izboru u dvokrevetnim sobama sa doručkom
 • transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Istanbulu
 • organizacija putovanja

Aranžman ne uključuje:

 • PZO
 • fakultativne izlete i ulaznice
 • doplata za jednokrevetnu sobu
 • aerodromske takse (cca 260KM)

Program putovanja:

1. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 23.01.2020.
Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti, let za Istanbul, sa Turkish Airlines-om na letu TK 1022 u 11:40 sati. Slijetanje u Istanbul u 15:25 sati, te transfer sa aerodroma do odabranog hotela (sva vremena su lokalna). Prijava i smještaj u hotel. Bićete očarani Istanbulom (još se naziva Carigrad i Konstantinopol), grad koji je smješten na Bosforskom tjesnacu, nekadašnja je prijestolnica tri velika carstva - rimskog (330.-395.), bizantinskog (395.-1453.) i otomanskog (1453.-1923.). Nakon smještanja u hotel slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

2. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 24.01.2020.
Nakon doručka preporučujemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet na Vidikovac Čamildžu odakle se pruža najljepši pogled, vidi se cio Istanbul, na Bosfor i njegove mostove - jedan od najljepših utiska koje ćete ponijeti kući. Nakon toga slijedi odlazak na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 mil. Stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svetionik) . Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslal sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali grupa će se zaputiti ka Bagdad ulici ili odlazak u jedan od obližnjih shopping centara. U večernjim satima predlažemo fakultativni grupni odlazak na orijentalnu večer u jedan od istanbulskih restorana. Zabavit ćete se uz muziku uživo i fantastičan zabavni program koji uključuje trbušne plesačice, muzičare, derviše i folklorne grupe, uživat ćete u cjelovečernjoj zabavi. Povratak u hotel i noćenje

3. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 25.01.2020.
Nakon doručka u hotelu, predlažemo Vam fakultativni izlet koji uključuje posjetu džamijama Sulejmaniji, Plavoj džamiji, hipodromu i cisternama - Rimski podzemni rezervoar za vodu "Cisterna Basilica", na mapi označen kao Yerebatan - nalazi se preko puta Aja Sofije, tj. preko puta glavne ulice u tom dijelu grada, kojom prolazi laki metro - vreme potrebno za ulaz, obilazak i kafu (čak su usred toga pod zemljom napravili i kafe) je pola sata do 40 minuta - Pola sata provedenih tamo ostavlja vrlo jak utisak. Povratak u hotel. Noćenje

4. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 26.01.2020.
Nakon doručka preporučujemo odlazak na fakultativni izlet na Ortakoy, Krstarenje Bosforom morskim kanalom koji razdvaja Europu i Aziju. Prepustite se plovidbi tokom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave i romantična mjestašca Bosforskog prolaza. U poslijepodnevnim satima slijedi transfer do aerodroma najmanje 2 sata prije leta Poslije obavljenih carinskih formalnosti, let za Sarajevo u 19:25 sati na liniji TK 1025. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 20:25 sati, (sva vremena su lokalna).

RT